Discount-ul total de 20% este aplicat automat la ultimul pas

Grupe de alergeni

Cei mai comuni 20 de alergeni alimentari sau grupuri de alimente alergene sunt: 1) Laptele de vaca. 2) Gliadina din grau. 3) Glutenul din grau, secara si orz. 4) Drojdia, 5) Albusul de ou. 6) Nucile caju. 7) Galbenusul de ou. 8) Usturoiul. 9) Soia. 10) Nucile braziliene. 11) Migdalele. 12) Porumbul. 13) Alunele. 14) Ovazul. 15) Lintea. 16) Kiwi. 17) Ardeiul iute. 18) Semintele de susan. 19) Semintele de floarea-soarelui. 20) Arahidele.

GRUPELE DE ALERGENI

 1. Ouă și produse pe bază de ouă
  2. Lapte și produse lactate care contin lactoză (zahărul din lapte)
  3. Crustacee și produse pe bazăde acestea
  4. Pește și produse pe bază de pește
  5. Arahide și produse pe bază de arahide
  6. Soia și produse pe bază de soia
  7. Susan și produse pe bază de susan
  8. Anhidrida sulfuroasa și sulfitiieste în vin
  9. Fructe cu coajă:migdale, nuci, alune, caju, nuci Pecan, nuci de Brazilia, nuci Macadamia, nuci de Queensland și produse derivate
  10. Cereale continand gluten, cum ar fi: grâu, orz, secară, ovăz, triticale și hibrizii lor precum și produse pe bază de aceste cereale
  11. Telina și produse pe bază de telină
  12. Muștar și produse pe bază de muștar
  13. Lupin și produse derivate este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, Fabaceae, din care face parte și mazărea.
  14. Moluste și produse pe bază de moluște
 2. Ou─â ╚Öi produse pe baz─â de ou─â.┬áOul reprezint─â pentru organismul uman, proteina complet─â deoarece are to┼úi cei 8 aminoacizi esen┼úiali ├«n propor┼úie optim─â, dar determin─â cel mai adesea alergii at├ót la ingerarea g─âlbenu╚Öului care con┼úine globuline sau ovoglobuline, c├ót ╚Öi a albusului care con┼úine albumine sau ovoalbumine. In general, persoanele suferind de astfel de alergii se confrunt─â cu o reac┼úie excesiv─â a sistemului imunitar ╚Öi trebuie s─â evite ou─âle provenite de la aproape toate speciile de p─âs─âri. Ca ╚Öi simptome datorate consumului de ou─â pentru persoanele alergice se pot manifesta urm─âtoarele: urticarii, umfl─âturi ┼či/sau deranjamente stomacale, astm sau eczeme.
 3. Lapte și produse lactate care contin lactoză (zahărul din lapte). Alergia la lapte și produse lactate se poate manifesta prin reacţia imunitară a organismului la proteinele conţinute în lapte (cazeina și globulinele serice prezente în zer). Laptele și produsele lactate care conţin lactoză determină una dintre cele mai răspândite intoleranţe la persoanele de vârstă adultă datorită faptului că, nivelul de enzimă (lactaza) care ajută la digerarea ei scade cu aproape 90% sau chiar dispare în timpul vieţii adulte. Simptomele intoleranţei la lactoză sunt: diareea, flatulenţa și starea de greaţă generală, rinită, guturai, migrene. La sugari pot aparea gaze, colici, guturai și eczeme.
 4. Crustacee ╚Öi produse pe baz─â┬áde acestea.┬áAlergia alimentar─â la crustacee este destul de des ├«nt├ólnit─â. Al─âturi de arahide ╚Öi de fructele ├«n coaj─â, crustaceele figureaz─â ca principali declan╚Öatori ai ╚Öocurilor anafilactice. In general, alimentele pe care este indicat faptul c─â pot fi consumate de cei care m─ân├ónc─â pe╚Öte, pot fi acceptate ╚Öi de cei care au alergii la crustacee. Simptomele care pot ap─ârea la persoanele cu alergie la crustacee, sunt: deranjamente stomacale prelungite, migren─â ┼či grea┼ú─â.
 5. Pe╚Öte ╚Öi produse pe baz─â de pe╚Öte.┬áPe╚Ötele poate provoca reac┼úii alergice severe care, ├«n general, sunt prezente ├óntreaga via┼ú─â. Exist─â persoane la care s-a observat ca dac─â sunt alergice la un tip de pe╚Öte, ele sunt alergice la mai multe tipuri de pe╚Öte ╚Öi de aceea medicii recomand─â s─â fie evitate ├«n consum toate tipurile de pe╚Öti. Cei mai studia┼úi pe╚Öti ca ╚Öi provocatori de alergii sunt: morunul, somonul ╚Öi tonul, ├«ns─â exist─â numeroase tipuri de pe╚Öti care trebuie evita┼úi, ├«n consum, de cei care au o astfel de alergie, ╚Öi anume: ansoa, dorad─â, hering, macrou, sardin─â, rechin, ╚Öal─âu, crap, babu╚Öc─â, caras, tilapia, etc. Uleiul de pe╚Öte, bogat ├«n acizi omega 3, nu trebuie consumat de persoanele care au alergii la pe╚Öte. Acesta poate fi ├«nlocuit cu succes de uleiul de in sau uleiul de canola, de soia sau de nuci care au ├«n componen┼ú─â astfel de acizi gra╚Öi polinesatura┼úi. Caragenanul, care este ob┼úinut din alge (utilizat ca emulgator-stabilizator ├«n multe produse alimentare) ╚Öi diverse tipuri de alge din salate, sunt in mod gre╚Öit confundate cu pe╚Ötele, ele fiind inofensive pentru persoanele care au alergie la pe╚Öte. Simptomele alergiei la pe╚Öte sunt: migrene, grea┼ú─â, erup┼úii cutanate, umfl─âturi ┼či deranjamente stomacale.
 6. Arahide ╚Öi produse pe baz─â de arahide.┬áAlergia la arahide este un r─âspuns autoimun exacerbat al organismului la substan┼úele con┼úinute ├«n acestea. In acest caz este vorba de o alergie alimentar─â distinct─â de cea provocat─â de nuci. Alte nume sub care pot fi comercializate arahidele sunt: alune de bere, migdale, alune de p─âdure astfel ├«nc├ót persoanele┬á care sufer─â de alergie la arahide evit─â de obicei nucile sau orice alte fructe cu coaj─â din categoria nucifere. Simptomele care pot aparea la persoanele alergice la arahide sunt: urticarii, umfl─âturi, astm ┼či eczeme, iar ├«n cazuri severe: ┼čocuri anafilactice poten┼úial fatale.
 7. Soia și produse pe bază de soia. Alergia la soia este o hipersensibilitate a organismului la substanţele conţinute în soia și care poate provoca o reacţie excesivă a sistemului imunitar. Simptomele alergiei la soia sunt în general scăzute, dar se poate ajunge uneori și la șoc anafilactic.
 8. Susan și produse pe bază de susan. Alergia la susan este o hipersensibiliate a organismului la substanţele conţinute în seminţele de susan și care provoacă o reacţie excesivă a sistemului imunitar.
 9. Anhidrida sulfuroasa și sulfitiiîn concentraţie mai mare de 10 mg/kg sau 10 mg/l exprimat în SO2total liber pentru produsul gata de consum sau reconstituit în conformitate cu instrucţiunile fabricantului. Anhidrida sulfuroasă și sulfiţii pot provoca simptome de tip alergic la persoanele care suferă de astm și rinită alergică. Reacţia alergică cea mai frecventă este respiraţia șuierătoare cu senzaţie de apăsare toracică, care în timp poate deveni severă și penibila. Sulfiţii sunt încadraţi în categoria conservanţilor, în cadrul aditivilor alimentari și au de la numărul E 220 pană la E 228, fiind compuși atât din anhidrida sulfuroasă, cât și din: bisulfitul și metabisulfitul de potasiu, bisulfitul de sodiu, acidul sulfuros. Anhidrida sulfuroasă care se regăseste în alimente într-o concentraţie cu potenţial alergen, se utilizează cu rol de conservant (pentru păstrarea culorii, pentru evitarea dezvoltării microrganismelor, pentru limpezirea și evitarea oxidării) și este foarte bine delimitată în utilizare pentru fiecare tip de aliment. Utilizarea cea mai frecventă a sulfiţilor (anhidridei sulfuroase) este în vin, dar există și alte produse alimentare în care se utilizează sulfiţii, într-o proporţie mult mai mică. Există astfel produse alimentare la care, în materia primă s-au adaugat sulfiţi, dar prin fierbere aceștia s-au evaporat, astfel încât nu trebuie declaraţi ca alergeni, așa cum sunt unele gemuri.
 10. Fructe cu coajă:migdale, nuci, alune, caju, nuci Pecan, nuci de Brazilia, nuci Macadamia, nuci de Queensland și produse derivate din acestea. Alergia la fructele în coajă reprezintă hipersensibilitatea persoanei la substanţele conţinute în acestea și care pot provoca o reacţie excesivă a sistemului imunitar, cu reacţii fizice extreme. Ca și alergia la arahide, alergia la fructele în coajă in general se manifesta pe viaţă, iar o persoană care prezintă alergie la fructele în coajă, va prezenta alergie și la arahide.
 11. Cereale continand gluten, cum ar fi: gr├óu, orz, secar─â, ov─âz, triticale ╚Öi hibrizii lor precum ╚Öi produse pe baz─â de aceste cereale. Intoleran┼úa la gluten se manifest─â de obicei prin incapacitatea organismului de a metaboliza ╚Öi descompune glutenul care reprezint─â proteina din gr├óu sau din diverse alte cereale. Boala celiac─â sau celiachia reprezint─â condi┼úia digestiv─â cauzat─â de intoleran┼úa la gluten, iar persoanele care o au trebuie s─â elimine complet glutenul din organism. Semnele ╚Öi simptomele acestei alergii sunt asem─ân─âtoare cu a altora, ea fiind declan╚Öat─â cel mai frecvent prin exerci┼úii fizice. Ca ╚Öi simptome, putem men┼úiona: migrene, deregl─âri ale tractului gastro-intestinal (manifestate cu diaree ┼či pierderi ├«n greutate).
 12. Telina și produse pe bază de telină. Alergia la rădăcina de ţelină este mult mai severă decat cea la tulpina de ţelină. Simptomele acestei alergii variază de la simptome lejere, la sindrom de alergie orală și chiar șoc anafilactic. De la planta ţelină se pot consuma: rădăcina, tulpina, frunza și seminţele și toate au potenţial alergen. Ca și simptome manifestate frecvent in acest tip de alergie, putem menţiona durerile de cap și indigestia.
 13. Muștar și produse pe bază de muștar. Simptomele alergiei la muștar se pot manisfesta fie rapid de la câteva minute până la cel mult 2 ore.
 14. Lupin ╚Öi produse derivate.┬áLupinul (Lupinus polyphyllus) este o plant─â erbacee din familia leguminoaselor, Fabaceae, din care face parte ╚Öi maz─ârea. El se reg─âse╚Öte pe continentele americane, precum ├«n zona european─â ╚Öi african─â a Mediteranei. ├Än ╚Ťara noastr─â este cunoscut sub denumirile populare: nipral─â (lupinul galben), cafele sau cafelu╚Ťe (lupinul alb). Lupinul are un con╚Ťinut bogat de proteine vegetale, de patru ori mai mare dec├ót boabele de gr├óu precum ╚Öi o concentra╚Ťie mare de fibre, cu rol prebiotic (ajut─â la dezvoltarea ╚Öi colonizarea tractului intestinal de c─âtre bifidobacterii). Alergia la lupin este cunoscut─â din timpuri str─âvechi in Europa, inc─â de cand f─âina de lupin se utiliza in scopuri curative.
 15. Moluste și produse pe bază de moluște. Alergia la moluște este mai rar întâlnită decat cea dată de crustacee. Ca și crustaceele acestea conţin acelasi tip de proteină care la anumite persoane poate determina alergii.

Aceste 14 grupe de alergeni reprezint─â numai partea legiferat─â a alergenilor prezen┼úi ├«n produsele alimentare, deoarece s-a observant statistic c─â exist─â numeroase persoane care dispun de astfel de alergii. xista ├«ns─â practic posibilitatea ca orice aliment cu un anumit con╚Ťinut de proteine s─â devin─â alergen ╚Öi de asemenea exist─â persoane care sunt alergice ╚Öi la diverse produse vegetale, cum ar fi: c─âp╚Öunile, fragii, sparanghelul, citricele, kiwi, etc.

Astfel de la consumul de fructe proaspete de tipul: mure, c─âp┼čuni, afine, ananas, kiwi anumite persoane pot suferi urticarii, umfl─âturi, eczeme, astm. De asemenea, s-a observat c─â exist─â anumi╚Ťi aditivi alimentari, ├«n special din categoria coloran╚Ťilor chimici la care unele persoane pot suferi alergii cu simptome manifestate prin hiperactivitate ┼či alte schimb─âri de comportament. Lista acestor aditivi din grupa coloran╚Ťilor, este: E110 ÔÇôgalben portocaliu, E 104 ÔÇô galben de chinolina,┬á E122- carmoizina, E 129- ro╚Öu allura, E102 tartrazina ╚Öi E 124 ÔÇô ro╚Öu ponceau 4R.┬á Etichetarea acestor aditivi este legiferat─â prin┬áRegulamentul UE1333/2008┬ácare stipuleaz─â c─â pe produsele alimentare care con╚Ťin acesti aditivi s─â fie eviden╚Ťiat clar urm─âtorul text: ÔÇťAcest produs poate afecta negativ activitatea copiilor┬á╚Öi aten╚Ťia acestora.ÔÇŁ

Mai exist─â posibilitatea, at├ót ├«n produc╚Ťia de alimente c├ót ╚Öi ├«n buc─ât─ârie, s─â se produc─â a╚Öa numita contaminare ├«ncruci╚Öat─â atunci cand un aliment care nu con╚Ťine un tip de alergen este contaminat f─âr─â s─â se doreasc─â acest lucru, cu un alt alergen. De exemplu, ├«n industria alimentar─â, atunci cand se face maioneza din ou ╚Öi maioneza de post (care nu con╚Ťine ou), din gre╚Öeal─â prin scuturarea unei pungi de ou praf ajung niste granule ╚Öi ├«n maioneza de post.

roblema este, nu s─â evit─âm alergenii ├«n buc─ât─ârie sau in produc╚Ťia de alimente, ci s─â-i etichet─âm ├«n mod corect, astfel ├«nc├ót persoanele care sufer─â de diverse alergii s─â ╚Ötie de ce s─â se fereasc─â. Prin acest articol, doresc s─â eviden╚Ťiez importan╚Ťa fi╚Öelor tehnice de produs completate cu toate informa╚Ťiile (alergeni, valoare nutritiv─â, provenien╚Ť─â) pentru toate tipurile de produse alimentare ╚Öi ingrediente, at├ót pentru vanz─âtor-distribuitor, c├ót ╚Öi pentru utilizator (fabricant).

Declararea alergenilor prezen╚Ťi ├«n alimente ╚Öi felurile de mancare se poate realiza printr-o cunoa╚Ötere foarte bun─â a tuturor ingredientelor utilizate ├«n re╚Ťet─â. Aceasta declara╚Ťie poate fi f─âcut─â prin cuv├óntul ÔÇťCon╚ŤineÔÇŁ urmat de numele alergenului, sau ├«n cazul produselor ambalate la lista de ingrediente, prin scrierea bolduit─â sau cu majuscule a alergenilor. De asemenea, prin cunoa╚Öterea procesului tehnologic sau a modului de lucru se pot eticheta ╚Öi alergenii care pot ajunge ├«n mod accidental ├«n produsele alimentare prin contaminare ├«ncruci╚Öat─â utiliz├ónd sintagma ÔÇŁpoate con╚Ťine ╚ÖiÔÇŁ urmat─â de numele alergenului.

Datorit─â faptului c─â glutenul este toxic ├«n cantit─â╚Ťi foarte mici pentru bolnavii de celiachie, dac─â suntem complet siguri putem face ╚Öi declara╚Ťii de genul ÔÇťF─éR─é GLUTENÔÇŁ. ├Än acest caz se iau ├«n considerare ╚Öi eliminarea posibilit─â╚Ťii contamin─ârii ├«ncruci╚Öate.

Si ├«n cazul lactozei putem declara c─â produsul respectiv nu con╚Ťine lactoz─â pentru persoanele cu intoleran╚Ťa la lactoz─â. Mare aten╚Ťie la declararea acestui fapt pentru produsele care ├«n mod natural n-au con╚Ťinut niciodat─â lactoz─â (de ex: uleiul) deoarece se consider─â c─â este o inducere ├«n eroare a consumatorului.

Preturi  

Livrare